This was such a special Renovation where we transformed the back part of this lovely home in Fairfield, Melbourne.

Before and After Kitchen RenoThis “before photo” clearly displays a kitchen living area dating back to the 70’s. Dark timber cabinetry with brown toning flooring, that was once so fashionable. makes the kitchen feel drab. Our favourite part of this older style kitchen was the sidewall cabinet where the dinner plates fitted into slots for easy reach and also acts as a display cabinet. Once so fashionable but now seen as a dust collector!

The clients first approached Zesta Kitchens some six months prior to their renovation. They were at a loss where to begin such a mammoth renovation and were seeking answers to their questions. Their initial discussions with our Richmond Designer, Mary was focussed on the future needs of this family. In this project, working with a builder the couple knew they could design the space to achieve a space that would work for the whole family.

The clients were looking for a modern, brighter space that would blend with their Fairfield home. The kitchen was to be the focal point of the main part of the backspace creating a Hampton feel across the kitchen, butler’s pantry and laundry spaces.

As displayed the lack of natural light was an issue and the old kitchen was not ripe for entertainment. Designing a large kitchen island bench and the butler’s pantry doubles up as an extra space for preparation when entertaining family and friends.  The large island bench using Caesarstone Ginger colour complements the space perfectly and also means the clients can easily interact with guests when entertaining. The additional storage means all items are stored inside cabinetry leaving benchtops free for meal prep and entertaining.

The splashback windows act perfectly solving the dilemma of lack of natural light. The Hampton style cabinetry with the soft white colour was chosen to complement the traditional yet modern vibe throughout the home.  The clients are super happy with their kitchen especially the flow and functionality as well as the hidden laundry.

Hidden laundry in butlers pantry

The laundry cleverly designed hidden within the butler’s pantry is not only functional but loads of storage to hold all those towels and sheets that all homes have. The laundry cabinetry was also matched to the kitchen and butler’s pantry. The added touch of the knob and shell handles adds to the space and the matching lighting with bar stools creates symmetry in this space.  The unique detail of the inset within the island bench further tucks the bar stools neatly under the bench.

We love every part of this design with so much space in this now light-filled family home. The butler’s pantry is perfect for the overflow of the kitchen and the laundry easily accessible when preparing the family meal at the same time.